Sürücüsüz Arabalar Nasıl Çalışırlar? | Artıları ve Eksileri Nelerdir?
Sürücüsüz arabalar konusu bir süredir kamuoyunda tartışılan bir konu. Politika yapıcılar, otomobil kullanımı için bu devrim niteliğindeki geleceği geliştirmekle aktif olarak ilgilenirken, giderek daha fazla sayıda üreticinin sürücüsüz otomobil tasarlama konusunda araştırma yaptığı görülüyor. Bu modern nesil kendinden tahrikli otomobiller, çok az veya hiç insan müdahalesi olmadan hareketleri gerçekleştirebilir. Hedef çerçeveye yerleştirildiğinde, tamamen sürücüsüz veya otonom bir araba insan girdisi gerektirmez. Kendi kendini süren bir araba otonomdur, bu da kendi başına birçok görevi yerine getirebileceği anlamına gelir, ancak bir insan tarafından sağlanan talimatları takip eder ve kontrollerin hızlı bir şekilde alınmasına izin verir. Şimdi bu arabaların avantajlarını ve dezavantajlarını tartışalım.
Sürücüsüz Arabalar Nasıl Çalışırlar?
Sürücüsüz otomobillerde kullanılan teknolojiler üreticiden üreticiye farklılık gösterebilir ancak bir otomobili otonom yapan popüler özellikler vardır. Sürücüsüz otomobiller, yolun kenarları ve işaretler gibi otomobilin çevresini algılayabilen sensörlere sahiptir. Çarpışmaları önlemek için bu sensörler diğer araçları ve hızlarını da takip eder. Engelleri ve yayaları izlemenin yanı sıra yol işaretlerini ve trafik ışıklarını tanımlamak için bir video kamera gerektirir. Aracın nasıl hareket etmesi gerektiğini tanımlamak için tüm bu verilerin merkezi bir sistemde birleştirilmesi gerekiyor.
Otonom Arabaların Artıları
Düşük Kazalar
Yüksek hız, sürücü yorgunluğu ve dikkatsiz sürüş gibi sorunlar, araba kazalarının en yaygın nedenlerinden bazılarıdır – basitçe söylemek gerekirse, insan hataları. Sürücüsüz otomobillerin üretim ve test dahil olmak üzere yoğun bir şekilde yatırım yapmasının arkasındaki basit neden, insan hatası kaynaklı çarpışmaları azaltmak için altın fırsattır. Bir makine, birçok değişkeni insan zihninden çok daha hızlı değerlendirebilir.
Kendi Kendine Park Etme Özellikleriyle Zamandan Tasarruf Edin
O tarihe veya önemli bir iş toplantısına geç mi kaldınız? Endişelenmeyin, sürücüsüz arabanız sizi gideceğiniz yere bırakabilir ve siz hareket halindeyken kendi kendine park edebilir.
Engelli ve Yaşlılara Özgürlük
Sürücüsüz arabalar, engellilerin ve daha az hareket edenlerin daha kolay ve rahat bir şekilde dolaşmasına izin verecek. Sürücüsüz arabalar, daha fazla özgürlük ve diğer insanlara veya ulaşım biçimlerine daha az bağımlılık anlamına gelir.
Yakıt Verimliliğini Artırın
Otonom araçlar da yakıt ekonomisi açısından daha dengeli olacak ve tıkanıklığı en aza indirmek için yol alanının kullanımı iyileştirilecektir. İnternet erişimi, trafik noktalarının önceden tahmin edilmesini ve aracın yolunun önceden yapılandırılmasını sağlar.
Otonom Arabaların Eksileri
Sürücü, Arabayı Nasıl Kontrol Edeceği Konusunda Eğitilmelidir
Eğitim, özellikle bu arabalar ana akım araçlar olacaksa hayati önem taşır. Otomobilin özerkliğinin teknolojisini ve olası sınırlamalarını bilmeden bir sürücü, özellikle beklenmedik bir ihtiyaç ortaya çıkarsa, kontrolü manuel olarak almaya hazır olmayacaktır.
Aslında Yolda Güvenli mi?
Teknolojinin öngörülemezliği ile korumadaki artışa karşı tartışılabilir. Hatalar ve teknik sorunlar, yoldaki herkesin güvenliği için ne anlama geliyor? Şehir merkezindeki öngörülemeyen koşulların veya güçlüklerin miktarı, kullanılan yapay zekâ için çok mu fazla olacak?
Hack Potansiyeli
Giderek daha fazla bağlanan araçlar, araçların kontrolünü ele geçirebilecek bilgisayar korsanlarının tehdidine karşı daha savunmasız oldukları anlamına geliyor. Aynı şekilde, izlenen arabada ve sık gidilecek yerlerin, yani evinizin bilinmesinde mahremiyet endişeleri vardır.
Makineler İnsan İçgüdünün Yerini Değiştiremez
Sürücüsüz araçlar söz konusu olduğunda hala büyük bir etik soru var. Makineler asla bir insanın değerlerine sahip olmayacak ve örneğin nihai bir çöküşün meydana gelip gelmediği gibi teknoloji odaklı kararlar alma konusunda tartışmalar var.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Hatay Havalimanı
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster