Kayseri Havalimanı (ASR)

Kayseri Şehir Rehberi

Kayseri, ülkenin tam merkezinde yer almaktadır. Bu şehir tarih boyunca Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Kayseri'nin eteklerinde, İpek Yolu zamanlarından kalma birkaç büyük Selçuklu Türk kervansarayı ve Han bulunmaktadır. Kayserililer Türkiye’de ticari zekâları ile tanınırlar. Kayserililerin ekonomik gücünün böylesine güçlü olmasından dolayı ‘Anadolu Kaplanları’ lakabı kullanılır.

Kayseri modern bir şehir olmasının yanında, aynı zamanda geleneksel ve dini atmosfere de sahiptir. Konya’dan sonra Türkiye’nin en İslami şehirdir. Dağlarla ve Erciyes'in kayak pistleriyle çevrili bu yerin inanılmaz manzaraları var. Bu şehrin tek inanılmaz özelliği dağları değildir. Kayseri de eskiden binaların çoğu koyu volkanik taş ile yapılmaktaydı.  Bu nedenle ortaya harika mimariler çıkması da kaçılmaz tabi ki. Ayrıca tarihini yansıtan etkileyici anıtlara sahiptir. Kayseri‘ ye gittiğinizde çarşılarını da mutlaka gezmelisiniz. Kent aynı zamanda tekstil ve halı endüstrisi ile de tanınır. Gezerken dikkat edin harika satıcılar vardır. Kayseri Türkiye turizmi gerçekten harika. Şehir, Kapadokya'yı keşfetmek için bir üs olarak her zaman popüler bir seçenek olmuştur. Kayseri her zaman Türkiye turizmi için harika bir şehir olmuştur.

Kayseri, MÖ 3000'den beri yerleşim yeridir. Tarihimizde büyük bir öneme sahip olan Kayseri Osmanlının da içinde bulunduğu birçok imparatorluğun başkenti olmuştur. Bu nedenle tarihi ve kültürel yapısı da çok zengindir. Özellikle geçmişte İpek Yolu üzerinde bir durak olarak önemli bir ticaret merkeziydi. Bu özelliğini günümüzde de kaybetmiş değildir. Ticarette hala Türkiye’de saygıdeğer bir öneme sahip bir şehirdir. Ayrıca Tarihi açıdan birçok olaya ev sahip yapmıştır. Türk iç savaşı sırasında Yunan kuvvetleri Ankara'ya yaklaştığında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ev sahipliği yaptı. Bir aralar Türkiye’nin başkenti olduğu konusunda da pek çok rivayet bulunmaktadır.

Kayseri’de Gezilebilecek Yerler

Kayseri Kalesi

Kayseri kalesinin devasa surlarını ilk olarak Roma imparatoru III. Gordianus yaptırmıştır.  Bizans imparatoru Justinian 300 yıl sonra yeniden inşa ettirmiş ve günümüze kadar ulaşmış bir şaheserdir. Bugün gördüğünüz heybetli yapı, çoğunlukla 13. yüzyıl Selçuklu sultanı Alaattin Keykubat'ın eseridir.

Dış surlar, Park ve Talas Caddeleri ‘ne iner. 2020 yılında tamamlanan restorasyon ile iç mekan Kayseri Arkeoloji Müzesi'nin yeni ev sahibi oldu ve bir sanat merkezi için alan sağladı.

Arkeoloji Müzesi

Kayseri'nin küçük ama bize önemli tarihi bilgilere veren arkeoloji müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Konumu itibariyle Kültepe’ye yakın olmasından dolayı oraya ait alıntılar da içermektedir.

Bedesten

Kayseri'nin devasa büyüklükteki Kapalı Çarşısı'nın bitişiğinde , 1497’de yapılan bedesten hanı bulunmaktadır. Türkiye’nin sınırlı sayıdaki bedestenleri arasında yer almaktadır. Osmanlı’da ilk zamanlar tekstil satışı ve değerli mücevher satışlarının yapıldığı yerdir. Bedestende tezgahlar arasında çeşitli halı satıcısı hala bulunmaktadır. Eğer sizde dokuma halı, el işi tekstillere meraklıysanız mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Ali Dağı

Kayseri’de Erciyes’ten sonra bulunan en büyük ikinci dağdır. En az Erciyes Dağı kadar ziyaretçi kitlesine sahiptir. Ancak Erciyes’in aksine bu dağ kayak turizmi ile değil derinliklerinde bulunan yer altı şehri ile ün kazanmıştır. Bu yer altı şehri ziyaretçilerine 2010 yılında kapılarını açmıştır. Ancak çok eskilere dayanan bir geçmişi vardır. Kapadokya’da bulunan yeraltı şehirlerinde olduğu gibi eski zamanlarda insanlar bu volkanik kayaları kendilerine işleyerek yaşam yeri haline getirmişler.

Atatürk Evi

Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ağustos 1919'da Kayseri'yi ziyaret ettiğinde kaldığı yerdir. Eğer tarihe olan ilginizi genişletmek istiyorsanız mutlaka ziyaret etmelisiniz. Çünkü evin içerisinde o zamana ait kullanılan eşyalar, kıyafetler hepsi mevcut durumda.

Kapalı Çarşı

Asırlık ticaret yollarının kesiştiği noktada yer alan Kayseri, eskiden beri önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Kapalı Çarşı, Osmanlı'nın inşa ettiği en büyük çarşılardan biridir. 1870 ve
1980’ de iki kez restore edilmiştir. Çarşı şu an şehrin kalbi olmaya devam ediyor ve gezmeye değer. Çarşının içindeki birbirinden çeşitli mağazalarda istediğiniz şeyleri bulabileceğinizden emin olabilirsiniz. Kayseri yöresini yansıtan hediyeler almadan gitmek istemiyorsanız mutlaka çarşıyı gezmelisiniz.

Döner Kümbet

Döner Kümbet, denildiği gibi dönmez, ancak silindirik formu, sanki dönüyormuş gibi görünmesini sağlar. 1276 yılında imparatorluk prensesi Şah Cihan Hatun'un son dinlenme yeri olarak inşa edilmiş olup, yüksek kabartmalı süslemelerle kaplıdır. Sivas yolu üzerinde 5. Km üzerindeki Çifte Kümbet de bu tipik Selçuklu türbelerinden biridir.

Ulaşım

Kayseri, Orta Anadolu'da önemli bir ulaşım bağlantı noktasıdır ve Kapadokya için önemli bir ulaşım noktasıdır.

Uçak

Kayseri’ye İstanbul'dan her gün birkaç uçak kalkıyor. Kayseri Erkilet Havalimanı yepyeni ve modern bir terminale sahip. Havaalanın yormayan mimarisi sayesinde uçuş alanı kolayca bulunabiliyor. Uçuş saatleriyle koordineli servis otobüsleri, sizi Göreme veya Ürgüp gibi herhangi bir Kapadokya kasabasındaki otelinize bırakabilir. Ayrıca havaalanından şehir içine servis imkânı da bulunmaktadır. Mutlaka önceden rezervasyonunuzu yaptırın aksi halde yoğunluktan dolayı yer bulamayabilirsiniz.

Otobüs

Bulunduğu konum ile birçok turistik şehre yakın olmasından dolayı otobüs sık tercih edilen ulaşım araçlarındandır. Diğer şehirlerin yanı sıra Ankara, Nevşehir (Kapadokya için) ve Sivas'a sık ve uygun hizmet sunan yoğun bir otobüs terminaline sahiptir. Bu şehirler için yaklaşık olarak saat başı otobüs hizmeti bulunaktadır. Minibüsler, Kayseri ile Avanos, Göreme ve Ürgüp gibi çoğu Kapadokya bölgesi için bir saatlik hizmet sunmaktadır.

Tren

Ana demiryolu hattı Ankara'dan Kayseri'ye kadar uzanır. Ankara'dan Kayseri'ye her gün direkt tren seferleri 7 saat sürüyor. Koltuklu vagonların yanı sıra yataklı vagonlarda mevcuttur. Bu demiryolu hattı daha sonra ikiye ayrılıyor. İlk hat doğuda Sivas'a, ikincisi güneyde Niğde, Karaman ve Adana'ya uzanır. Diğer iki ulaşım aracına göre daha uzun sürmektedir yol. Buna rağmen ucuzluğu ve konforu göz önünde alındığında sıklıkla tercih edilmektedir.

Araba

Diğer büyük şehirlerden Kayseri'ye ulaşım oldukça rahattır. Yeni 2x2 şeritli yollar, araba yolculuğunu çok daha güvenli hale getiriyor. Ankara Kayseri 4 saat, Konya Kayseri 5 saat sürmektedir.

Kayseri’de şehir içi ulaşım

Kayseri’de ulaşım şu an için tramvay, otobüs ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Şehir de henüz metro yoktur. Toplu taşıma araçları ile istediğiniz yere kısa zamanda ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kayseri Büyükşehir Belediyesinin geliştirdiği Akıllı şehir Kayseri uygulaması ile otobüslerin geliş ve gidiş zamanlarını sorunsuz öğrenebilirsiniz. Uygulamayı telefonlarınıza rahatlıkla yükleyebilirsiniz.

Kayseri’de Ne Yenir?

Kayseri gerçekten bir yemek cenneti. Hemen hemen herkesin damak zevkine uygun bir mutfağa sahip. Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak et ve hamur işlerine dayalıdır. Kayseri'nin en ünlü geleneksel yemekleri Pastırma (kuru pastırma), Sucuk (fermente sucuk) ,Mantı ve Yağlamadır.

Mantı

Türk mantısı olarak da anılan mantı, çıktığı yöreye göre büyüklük ve şekil olarak farklılık gösterebilir. Haşlanmış, buğulanmış, fırınlanmış veya kızartılmış olabilirler, ancak tarifin kendisi oldukça standarttır. Kayseri'de 36 çeşit Mantı vardır. Bir rivayete göre kayseri mantısı bir kaşığa 40 tane sığmaktadır. Yapılışı ise aslında çok kolaydır. Çoğu kişi artık bu yemeği evlerinde yapmaktadır. Klasik bir mantı hamuru yoğurulur ve kuzu veya dana kıymanın içine soğan ve baharatlarla harmanlanır. Ardından hazırlanan harç hamurların içine konulur ve pişirilir. Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt sos ile sumak, kırmızı biber, kekik veya nane serpilerek servis edilir.

Pastırma

Pastırma, çok baharatlı füme sığır etinden yapılır. İyi bir protein kaynağıdır. Hemen hemen her yemeğe kolaylıkla ekleyebilirsiniz. İçindeki çeşitli aromaları sayesinde yemeklerinize farklı bir tat verecektir. Pastırma Kayseri'ye özeldir, Kayseri'nin yöresel tadıdır. Türkiye'nin her yerinden pastırma sipariş edilir ve özellikle kahvaltılarda tüketilir. Sevenin asla bırakamayacağı bir lezzettir. Ancak sevmeyen bir kişiye tadı biraz ağır gelebilir.

Sucuk

Sucuk genellikle kıyma ile yapılır. Ancak Kayseri sucukların lezzetli olmasının birkaç sırrı vardır. İlk olarak gerçek kıymadan yapılması gerekir. İçine konulan baharatlar sucuğa asıl tadını verir. Bu yüzden onların da oranının iyi ayarlanmış olması gereklidir. Tuz, karabiber, kırmızı biber, sarımsak, kimyon, sumak ve diğer yaygın Türk baharatları ile iyice harmanlanır. Hazırlanış aşaması ise işi bilen birisi için çok da zor değildir. Püf noktası eti birkaç kez öğütüp baharatlarla uzun süre yoğurmaktır. Daha sonra bağırsaklara doldurulur ve birkaç hafta kurumaya bırakılır. Tuz ve baharatlar, kurutma ve mayalanma işlemi sırasında eti koruyarak eşsiz bir lezzet almasına neden olur.

Yağlama

Yağlama, her katmanın arasında muhteşem sebze ve kıyma harcı bulunan bir hamur işidir. Bu yemek, 6. yüzyıldan beri Türk mutfağının parçası olan pideye benzemektedir.  Yapımının kolay olmasından dolayı her evde tercih edilmektedir. Pişirilen bazlamaların her birinin arasına harç sürülerek servis tamamlanır. Üzeri için mutlaka sarımsaklı yoğurt servis etmeyi unutmayın 

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı Kayseri mutfağının geçmişten bu yana en çok tercih edilen tatlısıdır. Bu tatlının en önemli özelliği pekmezli şerbetidir. Genellikle düğün, bayram, kız isteme gibi törenler için özel olarak bu tatlıyı yaparlar. Tatlıyı şerbetinde bulunan  pekmez nedeniyle yeni doğum yapan kadınlar çok sık yer.

Develi Cıvıklısı

Bu yemeği en iyi Kayseri’nin Develi ilçesinde yiyebilirsiniz. Pideyi bu kdar lezzetli yapan harcının diğer pidelerden farklı olmasıdır. Çünkü içinde  koyunun bel ve kaburga eti  bulunmaktadır. Hamuru ise buğday unundan mayalanarak hazırlanır. Düğün, cenaze vb. toplu organizasyonların en çok tercih edilen yemeğidir.

Kayseri’de Konaklama

İçerdiği eşsiz tarihi yerler ile turistlerin ilgi odağı olan Kayseri’de konaklama için birçok yer bulunmaktadır. Eğer Kayseri'ye ilk seyahatiniz ise Kocasinan veya Melikgazi ilçelerindeki şehir merkezine yakın otelleri tercih edebilirsiniz. Bu semtler hem şehir merkezine yakın olduğunu için ulaşım sıkıntısı çekmezsiniz.  Ayrıca yürüyerek gezdiğiniz için gezinizden de daha çok zevk alabilirsiniz. Eğer daha lüks oteller istiyor iseniz Talas çevresine bakmanız uygunuz olacaktır. Kış için tatile geldiğinizde ise Erciyes Dağının çevresinde bulunan birbirinden güzel otelleri tercih edebilirsiniz. Erciyes dağı şehir merkezine yaklaşık 30 dk. sürmektedir. Kış aylarında yoğun kar yağışı yolları etkilemez çünkü  ekipler sürekli çalışmaktadır.

Kayseri’ye Ziyaret Edilecek En İyi Zaman

Kayseri, karasal iklimin en belirgin olarak yaşandığı bir şehirdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçmektedir. Eğer Erciyes Dağı'nda kayak yapmayı düşünmüyorsanız, Kayseri'yi ilkbahar sonu veya sonbahar başlarında ziyaret etmelisiniz. Çünkü o aylarda havası daha yumuşak olduğundan dolayı geziniz sırasında daha çok zevk alabilirsiniz.

Kayseri Havalimanı (ASR)
  • Kayseri Havalimanı (ASR)
WhatsApp Viber call