Motor Yazılım Modifikasyonu Nedir?
Günümüzde birçok araç sahibi motordan sağlanan gücü ve torku artırabilmek amacıyla yazılım modifikasyonu yaptırmaktadır. Peki motor yazılım modifikasyonuna neden ihtiyaç duyulmaktadır? Motora yazılım modifikasyonu yaptırmak zararlı mıdır? Motor modifikasyonu hangi araçlara yapılabilir? Haydi şimdi bu soruları sırasıyla yanıtlayalım.
Öncelikle motor yazılım modifikasyonuna neden ihtiyaç duyulduğunu açıklayarak başlayalım. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde egzoz emisyon değerleri konusunda oldukça sıkı kurallar ve denetlemeler gerçekleştirilmektedir. Hatta bu ülkelerde otomobil vergilendirmeleri de egzoz emisyon değerleri baz alınarak belirlenmektedir. Dolayısıyla Avrupa Birliği menşeli otomobillerde söz konusu kurallara ve denetlemelere uyum sağlayabilmek adına motor gücü yazılımsal olarak kısıtlanır. Fakat egzoz emisyon değerleriyle ilgili yasaların ve denetlemelerin daha gevşek olduğu çoğu ülkede motor yazılım modifikasyonları ile bu kısıtlamaların kaldırılması mümkündür. Yani motor yazılım modifikasyonu, motorun yazılım bakımından kısıtlanan asıl gücünü ortaya çıkarmak için yapılan bir uygulamadır. Bu işlem neticesinde motordan sağlanan güç ve torkun artırılmasının yanı sıra egzoz emisyon değerinin de artacağını göz önünde bulundurmak gerekir.
Motor Yazılım Modifikasyonu Ne İşe Yarar?
Motor yazılım modifikasyonunun torku artırdığından bahsetmiştik. Bu işlem neticesinde motor daha az yakıtla daha fazla güç üretebilir. Fakat bu durum sadece nispeten daha düşük devirli sürüşler için geçerlidir. Çünkü motor yazılım modifikasyonu yaptıran sürücüler genellikle aracın performansını yüksek devirli sürüşlerde artırmak amacındadırlar. Dolayısıyla yüksek devirli sürüşlerde performansın artmasına karşın yakıt tasarrufu sağlamak pek mümkün olmamaktadır. Peki motor yazılım modifikasyonu hangi araçlara yapılabilir?
Motor Yazılım Modifikasyonu Hangi Araçlara Yapılabilir?
Motor yazılım modifikasyonu yaptırmak için aracın motor durumunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Yüksek kilometreler yapmış veya nispeten daha yaşlı motorlara yazılım modifikasyonu atmak sakıncalı olabilir. Bununla birlikte motora yazılım modifikasyonu atacak kişinin profesyonel olması da oldukça önemlidir. Çünkü işi bilmeyen bir kişi motorun kapasitesini aşacak bir yazılım yüklemesi yaparak motorunuzun orta vadede büyük zararlar görmesine neden olabilir. Yazılım modifikasyonu otomobillerin yanı sıra kamyon, iş makineleri, otobüs ve minibüs gibi taşıtlara da yapılabilmektedir.
Yazılım Modifikasyonu ile Motor Limitlerinin Zorlanmasının Zararları Nelerdir?
Motorlu taşıtların tümünde motoru yöneten elektronik kontrol ünitesi adındaki bir beyindir. Bu beyin aracın motorunun sahip olduğu tüm aksamları lambda, MAF ve MAP gibi daha birçok sensörden edindiği verileri hassas bir şekilde değerlendirerek yönetir. Dolayısıyla bu kadar hassas bir sürece profesyonel olmayan kişilerin yazılım modifikasyonu yoluyla müdahale etmesi başta pistonlar, silindirler ve turbo olmak üzere diğer birçok aksamda da sorunların meydana gelmesine sebep olabilir. Motorun kapasitesini zorlamayacak şekilde yapılan yazılım modifikasyonlarına soft modifikasyon denilmektedir. Soft modifikasyonların motor üzerindeki zararlı etkisi minimum düzeydedir. Buna karşın motorun limitlerini zorlayacak yazılımlar orta ve uzun vadede motorda ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster