AdBlue Nedir? Araçlara ve Doğaya Katkıları Nelerdir?
AdBlue aslında DEF olarak bilinen sıvının pazarlama isminden ibarettir. Bu pazarlama isminin ifade ettiği ürün olan DEF dizel araçlarda egzoz gazında bulunan doğaya ve araca zararlı olabilecek partikülleri azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. AdBlue isminin ifade ettiği bu sıvının gerçek adı ise sıvıdaki sulu üre çözeltisinin %32 oranında olmasından dolayı AUG 32’dir. Sıvının üre çözeltisi dışındaki diğer kısmı ise deiyonize edilmiş sudur. AdBlue’ye sahip araçların model isimlerinin yanında genel olarak blue kelimesi de ekli bulunmaktadır.
AdBlue Teknolojisi Nasıl Çalışmaktadır?
NOx gazları dizel motorların üretmiş oldukları ve egzoz aracılığıyla dışarı salınan ve hem doğaya hem de atmosfere zarar verecek ölçüde yüksek emisyon değerlerine sahip zararlı gazlardandır. Bu bağlamda AdBlue olarak bilinen ürünün içeriğindeki AUG 32 sıvısı da yüksek sıcaklık değerlerinde amonyağa dönüşerek bu zararlı NOx gazlarını parçalar. Bu yolla NOx gazları nitrojene ve su buharına dönüşerek doğaya daha az zarar verecek bir hale getirilir. Bu bağlamda bir SCR sistemi ile geleneksel egzozların filtreleyemedikleri zararlı NOx gazlarını filtreler. Bu sistemde egzozdan çıkacak olan NOx gazlarının üzerine AdBlue ürününün içeriğindeki sıvı sıkılır. Bu işlemin ardından NOx gazları biraz önce de bahsetmiş olduğumuz gibi nitrojene ve su buharına çevrilmektedir. Bu yolla söz konusu zararlı NOx gazlarının neredeyse %90’ı filtrelenerek zararsız bir şekilde parçalanmaktadır.
AdBlue Nasıl Kullanılır?
AdBlue içeriğindeki sıvı aracın yakıt tankının dışındaki bir diğer tank içerisine yerleştirilir. Bu tanklar genelde standart olarak 15 litreye kadar AdBlue sıvısı ile doldurulabilecek bir kapasiteye sahiptir. Fakat Adblue sıvısının randımanlı bir şekilde fonksiyon gösterebilmesi adına 100 litrelik yakıtın içerisine de ortalama olarak 40 litrelik AdBlue sıvısı ilave edilmelidir.
Bu şekilde hazırlanan AdBlue karışımı 10 bin kilometre boyunca yeterli gelmektedir. Fakat performans gerektiren tüketimlerde ise bu mesafenin hemen hemen yarı yarıya azaldığı gözlemlenmektedir. AdBlue sadece doğayı korumakla da kalmaz. Düzenli olarak AdBlue takviyesi kullanılan araçlarda aylık bazda ortalama olarak %10’a kadar yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
AdBlue sıvısı eskiden olduğu gibi nadiren satışı gerçekleştirilen ürünlerden değildir. Günümüzde hemen hemen her benzin istasyonunda ve otomativ sektörüne yönelik satışlar gerçekleştiren işletmelerde AdBlue sıvısını bulabilirsiniz. Satın almış olduğunuz AdBlue sıvısının dolum işlemlerini yetkili servis bayilerinde gerçekleştirebileceğiniz gibi ürünün talimatlarını takip etmek suretiyle kendi başınıza da gerçekleştirebilirsiniz. Peki aracınızın AdBlue sıvısına ne kadar ihtiyacı var ve AdBlue sıvısının tükenmeye başladığını nasıl anlayabilirsiniz? Haydi şimdi de bu soruların cevaplarını açıklayarak yazımızı sonlandıralım.
Öncelikle AdBlue sıvısının tüketimi binek araçlarda ortalama olarak her bin kilometre başına 1 litre şeklinde gerçekleştirilir. Bununla birlikte aracınızda bulunan AdBlue sıvısının tükendiğini otomobilinizin ikaz sistemi üzerinden görüntüleyebilme olanağına da sahipsiniz. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki aracınızda bulunan AdBlue sıvısının tükenmesi durumunda aracınız çalışmayı durduracaktır. Bu yüzden otomobilinizdeki ikaz sisteminin AdBlue uyarısını dikkate almanız son derece kritik bir öneme sahiptir. Emr Car Rental güvenli, konforlu ve doğa dostu sürüşler diler.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Hatay Havalimanı
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster