Sivas Eğri Köprü’ye Nasıl Gidilir?
Eğri Köprü gerek tarihi önemi gerekse de sahip olduğu eğri şekli sebebiyle Sivas’ın en fazla ilgi gören mimari yapılarından birisidir. Yaklaşık olarak 800 senedir ayakta duran Eğri Köprü Anadolu Selçukluları tarafından Kızılırmak Nehri’nin üzerine inşa ettirilmiştir. Köprüye eğri adının verilmesinin sebebi ise yarısına geldikten sonra 130 derecelik bir açı ile sola dönüyor olmasıdır. Bu sebeple Eğri Köprü ismini alan yapının neden bu şekilde inşa ettirildiği ise tam bir muamma. Elbette köprünün bu şekli hakkında birkaç teori bulunuyor. Fakat bunlardan hiçbirisi henüz ispatlanabilmiş değil. Haydi öyleyse meraklıları için Eğri Köprü’nün neden eğri olduğu ile ilgili bu teorilere de bir göz atalım.
Eğri Köprü’nün Şekli ile İlgili Teoriler
Köprü günümüzden 800 sene önce tarihteki en önemli ticaret yollarından birisi olan İpekyolu güzergahına inşa edilmiş. Bu yüzden de eski ismi Bağdat Köprüsü’ymüş. 179 metrelik bir uzunluğa sahip köprü 4,5 metrelik de bir genişliğe sahip. Aynı zamanda 18 kemeri bulunan Eğri Köprü kesme taş kullanılarak inşa edilmiş. Eğri Köprü sadece 800 sene boyunca ayakta kalmayı başarmakla da kalmamış, üstelik yakın bir zamana kadar da araç trafiğine açık bir şekilde Sivas halkına hizmet etmeyi sürdürmüştür. Ancak Eğri Köprü’nün hemen yanına inşa edilen yeni köprü sebebiyle trafiğe tamamen kapanmış ve neticede 2006 senesinde kapsamlı bir şekilde restore edilmiştir.
Gelelim Eğri Köprü’nün neden eğri olduğu ile ilgili rivayetlere. Öncelikle bunların tamamının yalnızca birer rivayet veya varsayım olduklarını belirtmekte fayda var. Yani söz konusu bu varsayımların hiçbirisi henüz bilimsel olarak ispatlanmamış. Bu rivayetlerden birisi usta ve çırak ilişkilerinin tarihteki önemine ithafen ortaya çıkmış. Bu rivayete göre köprüyü inşa ederken saygısından ötürü ustasının önüne geçmek istemeyen çırak köprüyü eğri bir şekilde inşa etmiş. Eğri Köprü’nün neden eğri olduğunu açıklamaya çalışan bir diğer rivayet ise burada aslında Roma İmparatorluğu döneminden kalma eski bir köprü olduğunu ve Selçukluların da bu köprü üzerine bir köprü inşa ettiklerini öne sürmekte. Ancak bunlar sadece rivayetler. Şimdi de Eğri Köprü’nün neden eğri bir şekilde inşa edildiğini teknik bakımdan açıklamaya çalışan teorileri ele alalım.
Eğri Köprü’nün şeklini açıklamaya yönelik en gerçekçi teori ise köprünün Kızılırmak Nehri’nin şiddetli akıntılarına karşı yıkılmaması adına bir dalga kıranı andıracak bir eğimle inşa edilmiş olduğunu öne sürmekte. Bu teoriye göre köprünün bu şekli sayesinde şiddetle gerçekleşebilecek akıntıların fiziki olarak yoğunluklarının azaltılması amaçlanmış olabilir. Tarihi köprünün hemen yanına Sivas halkının kullanımı amacıyla inşa edilmiş olan köprünün ise düz bir şekilde yapıldığını da yeri gelmişken ifade edelim.
Sivas Eğri Köprü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Eğri Köprü Sivas’ın şehir merkezinde yer alan ve yakın bir zamana kadar da halk tarafından yoğun bir şekilde kullanılmış bir yapıdır. Köprü tam olarak Yeşilyurt Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Sivas şehir merkezine oldukça yakın olması sebebiyle Eğri köprüyü görmeye yaya olarak gitmek oldukça kolaydır. Bununla birlikte civar semtlerden Eğri Köprü’yü görmeye gelecek olanlar ise toplu taşıma araçlarından faydalanabilirler. Emr Car Rental Sivas gezinizde keyifli anlar geçirmenizi temenni eder.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster