Sıfır Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomobiller ülkemizde ulaşımı sağlama işlevinin yanı sıra aynı zamanda birer yatırım aracı olarak da görülmektedir. Ancak araç ticareti ile uğraşmayan insanların hayatları boyunca satın alabilecekleri sıfır araçların sayısı genellikle bir elin parmaklarını geçmez. Çoğunluk için bu şansın sadece bir kez geldiğini de göz önünde bulundurursak sıfır araç satın alma sürecinde neden daha temkinli olunması gerektiğini daha iyi anlayabiliriz. Konunun önemine istinaden bizler de Emr Car Rental olarak sıfır araç satın alma konusunda siz değerli okuyucularımıza yardımcı olabilecek bir rehber hazırladık. Haydi öyleyse rehberimizin ilk maddesi ile başlayalım.

İhtiyaç Analizi

Sıfır araç satın almadan önce ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde analiz ettiğinizden emin olun. Bu ne demek oluyor? Yani ihtiyacınızı sadece sıfır kilometre bir aracın karşılayabileceğini mi düşünüyorsunuz? Yoksa ikinci el bir araç da ihtiyacınızı giderebilir mi? Bu konuyu açıklığa kavuşturduktan sonra aracınızla ortalama olarak ne kadar yol kat etmeyi planladığınızı belirleyin. Bu, yakıt tercihinizi belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli etken olacak. Ardından düz vites mi yoksa otomatik vites bir araca mı ihtiyaç duyduğunuza karar verin. Bunu yaparken alışkanlığınızdan çok aracınızla ne kadar sık trafiğe girmeniz gerekeceğini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

Toplam Maliyet

Sıfır otomobil satın alırken sıklıkla düşülen hatalardan birisi maliyet hesaplaması yaparken yalnızca aracın fiyatını hesaba katmaktır. Ancak buna ek olarak trafik sigortası, motorlu taşıtlar vergisi, yakıt, lastik, kasko ve bakım gibi birçok sabit ve değişken masrafların da bu hesaba dahil edilmesi gerekmektedir. Tüm bu faktörleri aracınızı satın aldıktan sonra aylık bazda karşılamanız gerekecek ortalama maliyet olarak hesaplamalısınız.

Sigorta

Kasko ve sigorta sıfır otomobil satın alırken yaygın olarak yanılgıya düşülen en önemli konulardandır. Bu noktada yapılan en büyük yanlış kişilerin sahip oldukları tüm bütçeyi son kuruşuna kadar beğendikleri otomobili satın almak için kullanıyor olmalarıdır. Neticede ise bu insanların ellerinde aracı satın aldıktan sonra isteğe bağlı kasko sigortasına yetecek paraları kalmıyor. Bu durumda olan kişiler araçlarını sadece zorunlu trafik sigortası ile kullanarak gereksiz riskleri de üstlenmek mecburiyetinde kalıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı her sene trafik sigortaları için yeni limitler belirlemektedir. Bu sigorta trafikte yaşanabilecek kazalar neticesinde karşı tarafta meydana gelecek hasarları karşılamaya yarıyor. Bununla birlikte yaralanma, sakat kalma ve vefat gibi durumlara sebebiyet verebilecek kazalarda da sürücüleri maddi açıdan güvence altına alıyor. Fakat zorunlu trafik sigortaları bu gibi durumlar neticesinde oluşabilecek masrafların tamamını her zaman karşılamıyor. Neticede masrafların karşılanamayan kısımları da kazaya sebebiyet veren sürücüden veya sürücülerden tahsil ediliyor. Fakat eğer bu sürücülerin bir kasko sigortası bulunuyorsa tam olarak bu noktada devreye giriyor. Kasko sigortaları kapsamlarına bağlı olarak aracın kullanılamaz duruma gelmesi ile sonuçlanabilecek kazalarda bile masrafları poliçede belirtilen teminatlar dahilinde karşılayabiliyor. Dolayısıyla araçlarına kasko sigortası yaptıranlar teminatlarını ne kadar yüksek belirlerse trafik kazalarında maruz kalabilecekleri mağduriyetlere karşı kendilerini de o kadar güvence altına almış oluyorlar.

Kasko sigortası konusuna değinmişken birçok otomotiv devinin anlaşmalı bulundukları sigorta şirketleri vasıtasıyla Marka Kasko hizmeti sunduklarını da belirtmekte fayda var. Marka Kasko hizmetinin kapsamı elbette markadan markaya değişiklik gösteriyor. Fakat bu hizmetin temel amacını yaşanabilecek trafik kazaları neticesinde meydana gelen hasarların markaların yetkili servislerinde giderilmesi şeklinde özetleyebiliriz. Son olarak araçlarına kasko sigortası yaptıracak sürücülerin poliçede belirtilen teminatları dikkatle incelemeleri gerektiği konusuna da dikkat çekelim.

Üretici Garantisi

Otomotiv markaların hepsi kendilerine ait bir üretici garantisi politikasına sahiptir. Markaların sağladıkları bu garantinin kapsamı genellikle 2 ile 3 sene arasında değişmektedir. Fakat dileyenlere ücreti karşılığında 5 seneye kadar uzatılabilen üretici garantisi sunan markalar da bulunmaktadır. Peki satın alacağınız sıfır araçtaki üretici garantisi kasko ve sigortanın kapsamadığı neleri kapsar?

Üretici garantilerinin kapsamları her marka için belirgin farklılıklar gösterebilmektedir. Fakat konuyu genel hatları ile ele alacak olursak markanın sağladığı üretici garantisi ne kadar uzun olursa aracınızda meydana gelebilecek arıza ve hasarlara karşı maddi açıdan o kadar güvende olursunuz diyebiliriz. Çünkü trafik sigortası ve kaskolar, araçların belli başlı mekanik aksamlarında meydana gelebilecek problemleri kapsamayabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise sürücüleri güvence altına alan markaların kendilerine ait üretici garantisi hizmetidir. Bu açıdan bakıldığında satın alacağınız sıfır araç için sunulan üretici garantisinin süresinin kısa olması durumunda markaya ait ek garanti ürünlerini satın alıp bu süreyi uzatmanızı tavsiye ederiz. Bunu yaparken de tıpkı kasko poliçelerinde olduğu gibi ek üretici garantisi paketlerinin neleri kapsadığını dikkatle incelemeniz gerektiğini belirtmiş olalım.

Senelik Araç Bakımı

Üretici garantisi ile yakından alakalı bir diğer durum ise senelik araç bakımıdır. Her motorlu taşıdın belirli zaman aralıklarında yetkili servise götürülerek bakımlarının yaptırılması şarttır. Öyle ki aracını henüz hiç kullanmamış bir sürücü bile senede en az bir defa aracını bakıma götürmek zorundadır. Çoğu araç için bakım süresi genel olarak 1 senedir ve bu süre zarfında aracın bakıma götürülmemiş olması mekanik aksamlarda oluşabilecek arıza ve hasarları üretici garantisinin kapsamı dışında bırakabilir. Neticede satın alacağınız aracın üretici garantisi sona erene kadar bakımlarını üreticinin tavsiye ettiği zaman dilimleri dahilinde yetkili servislerde gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Aracın Özelliklerini Kullanmayı Öğrenin ve Test Sürüşü Yapın

Eğer bu aşamaya kadar her şeyi netleştirdiyseniz artık sıfır aracınızı satın almaya hazırsınız demektir. Fakat aracınızı satın almadan önce muhakkak yapmanız gereken en önemli şeylerden birisi aracın özelliklerini nasıl kullanacağınızı öğrenmek ve bir test sürüşü yapmaktır. Aracınızın donanımsal özellikleri hakkında ne kadar çok şey bilirseniz o kadar konforlu bir sürüş deneyimi yaşarsınız. Bu konuda tamamsanız artık aracınızla test sürüşüne çıkabilirsiniz.

Test sürüşünde dikkat edilmesi gereken konuların başında ise aracın konforu, vites geçişleri, gürültü çıkarıp çıkarmadığı, hızlanma süresi, frenler ve duruş mesafesi yer almaktadır. Test sürüşü sayesinde aracınızla ilgili tüm soru işaretlerini bizzat onu kullanarak gidermiş olursunuz. Böylece araçtan memnun kalmamanız halinde satın almadan önce diğer modelleri de değerlendirme şansına sahip olursunuz. Emr Car Rental yeni aracınızla keyifli ve güvenli seyahatler diler.

WhatsApp Viber call