Piston Erimesi Nedir?
Motorlu taşıtlar, hayatımıza girmelerinden bu yana birçok işimizde bizlere büyük kolaylıklar sağlamakta. Fakat bu hizmetleri, karşılığında iyi bir bakım gereksinimini de gerektiriyor. Onları daha fazla faydalanmak için ne kadar çok kullanırsak o kadar da bakım yapmamız gerekiyor. Aksi halde aracımızda birtakım arızalar baş göstermeye başlayacak ve bu sorunlar zaman içerisinde aracın performansını olumsuz etkileyerek kullanılmaz hale getirecektir. Bu sebeple motorlu taşıtların bakımları zamanında yapılmalı ve hiçbir arıza göz ardı edilmemelidir.
Söz konusu bu tür arızalar arasında sürücülerin korkulu rüyası olan bir tanesi piston erimesidir. Çünkü pistonlar motorların en temel ve en önemli parçalarından birisidir. Öncelikle piston erimesinin ne olduğundan bahsedelim.
Pistonların bir motor içerisindeki görevi nedir? Yanma neticesinde elde edilen enerji sayesinde alt kısmı krank miline entegre haldeki silindirin içinde aşağı ve yukarı yöndeki hareketleri ile motor hareketinin sürekliliğini sağlarlar. Bu süreç motorun hareketliliğinin hem kaynağı hem de temel dinamiğidir. Fakat bu çalışmanın sürekliliği motorun bir noktadan sonra gereğinden fazla ısınması anlamına gelecektir. Neticede aşırı ısınmanın önüne geçebilmek adına motorun soğutma sistemi çalışmaya başlar.
Bu noktaya kadar her şey normal gözüküyor. Fakat sorun bu aşamada soğutma sisteminin birtakım arızalar nedeniyle çalışmaması veya motoru yeteri kadar soğutamaması ile başlıyor. Bu durum da motor açısından çok daha büyük hasarlara yol açabilecek bir sorun olan silindir kapak contasının yanmasına sebep oluyor. Çünkü silindir kapak contalarının yanmasıyla pistonları oluşan bu yüksek ısılı ortamdan koruyabilecek hiçbir engel kalmamaktadır. Neticede de motorun çalışmaya devam etmesiyle birlikte pistonlar her geçen gün bir miktar daha erimeye devam edecektir. Fakat motorda meydana gelebilecek potansiyel arızalar maalesef bununla da sona ermemekte. Pistonların erimesi gömleklere de zarar vereceğinden neticede motor kaçınılmaz olarak revizyon gerektirecektir.
Pistonların Erimesine Neler Sebep Olur?
Pistonlar yanmaya doğrudan maruz kalarak motordaki hareketin devamlılığını sağlayan parçalar olmaları sebebiyle yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklı malzemelerden üretilirler. Fakat hararetin artması ile birlikte motor pistonların bile direnç gösteremeyip erimeye başlayacağı sıcaklık seviyelerine ulaşır. İşte pistonlar tam olarak bu aşamadan sonra erimeye başlar. Eğer motorda hararetin yükseldiğini fark edip aracı kullanmayı bırakır ve aracı bir servise götürmeyi tercih ederseniz her şey çok daha kısa süreler içerisinde ve çok daha düşük maliyetlerle çözüme kavuşabilir. Ancak motorda hararetin yükselmesine rağmen aracı kullanmaya devam etmek aşırı yüksek sıcaklıklar sebebiyle pistonların kaçınılmaz olarak erimesiyle sonuçlanacaktır. Eriyen pistonlar genişleme yapacak ve bu durum sekmanların da arızalanmasına sebep olacaktır. Motoru bu vaziyette çalıştırmaya devam etmek de pistonların silindiri aşındırmasına neden olur. Yani motorun hararetten dolayı dur ikazını dikkate almamak sizi motoru tamamen revizyon etme maliyeti ile karşı karşıya bırakacaktır.
Güncel Motor Revizyon Maliyetleri Ne Kadardır?
Herhangi bir motorun revizyon maliyeti modeline göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak orta seviye otomobiller için komple motor revizyon maliyetlerinin 2 bin Dolar ile 5 bin Dolar arasında olduğunu ifade edebiliriz.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster