Otomatik Vitesli Araçlarla İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey
Günümüzde pek çok araç sürücüsü eski alışkanlıklarından dolayı hala düz vites araçları kullanmaya devam ediyor. Fakat yeni araç alan sürücülerin çok büyük bir kısmı ise bu durumun aksine otomatik vitesli araçları tercih etmeye daha eğilimliler. Biz de bu yazımızda düz vitesli araç satın alacak olan, düz viteslere alışmaya çalışan ve düz vitesli bir araç kiralayacak olan herkes için bilinmesi gereken her şeyi detaylı olarak açıklayacağız.
Otomatik Vitesli Araçlarla İlgili Hakkında Önemli Detaylar
Otomatik vitesli araçların düz vitesli araçlara kıyasla sahip oldukları tek fark vites değişimi için debriyajın kullanılmamasıdır. Otomatik vitesli bir araçta vites değiştirme işlevini fren pedalı görmektedir. Otomatik vitesli araçlarda yer alan sembolleri doğru zamanlarda kullanmak aracınızın motorundan sağlayacağınız verimi önemli ölçüde artıracaktır. Bu semboller genel olarak P-R-N-D-3-2-1 şeklinde olmaktadır. Otomatik vitesli araçlarda yer alan P sembolü park modu anlamına gelmektedir. Aracınızı park moduna almanız, aracınızın tekerleklerini kilitleyecek ve aracın herhangi bir şekilde hareket etmesine engel olacaktır. Yani, otomatik vitesli aracınızı park ettikten sonra mutlaka park modunu etkin duruma getirmeniz gerekecektir. Park modunu etkinleştirmeden önce aracınızın tamamen durduğundan da emin olmalısınız.
Otomatik vitesli araçlarda yer alan R simgesi ise tecrübeli sürücülerin de tahmin edebilecekleri gibi geri vites modunu ifade etmektedir. Aracınızı geri vites moduna almak için de önce tamamen durmanız gerekmektedir. N sembolü ise otomatik vitesli aracınızı boşa almaya yarar. Seyahatinizdeki duraksamalarda N modunu kullanabilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda yer alan D simgesi ise aracı harekete geçirmek için kullanılmaktadır. P-R-N-D simgelerinin karşılıkları bu kadar. Şimdi de otomatik vitesli araçlarda yer alan 1-2-3 sayılarının ne anlama geldiklerini de açıklayalım. Otomatik vitesli araçlarda yer alan 1-2-3 sayıları tahmin edebileceğiniz gibi aracınızın motoruna ait performans seviyelerini değiştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Bunları aracın motor performansını artıracak ilave vitesler olarak tanımlayabiliriz. Daha üst sınıflara hitap eden bazı otomatik vitesli araçlarda da spor modu olarak bilinen bir diğer vites modu daha vardır. Bu vites moduna sahip araçlarda araç spor modundayken normalde olduğundan çok daha yüksek performansla çalışabilmektedir. Motor bu moddayken daha yüksek seviyelerde güç harcayacağı için doğal olarak da daha yüksek seviyelerde yakıt tüketimi gerçekleştirecektir.
Otomatik Vitesli Araçlar Nasıl Çalıştırılır?
Otomatik vitese sahip araçlar vites geçişleri gibi birçok süreci otomatikleştirerek daha rahat bir sürüş deneyimi sağlamaktadır. Otomatik vitesli araçlarda deneyim sahibi olmayan sürücüler için aracı çalıştırmak ilk zamanlarda zor olabilmektedir. Bu sebeple yazımızı sonlandırmadan önce otomatik vitesli araçları nasıl çalıştırabileceğinizi de sizlerle paylaşacağız. Otomatik vitesli aracınızı çalıştırmadan önce ilk olarak sürüş kontrollerinizi tamamlayın. Bazı araçlar frene basmadan marş almazlar. Bu sebeple otomobilinizi çalıştırmadan önce ilk olarak frene basın. Ayağınız frende basılı durumdayken kontak anahtarını saat yönünde çevirmeniz otomatik vitesli aracınızı çalıştırmak için yeterli olacaktır. Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var. Otomatik vitesli araçlar yalnızca P veya N modunda çalıştırılabilir. Daha sonra ise aracınızı hareket ettirmek için vitesi D moduna getirerek el frenini indirmeniz gerekmektedir. Emr Car Rental, son model otomatik vitesli araçlarıyla sizlere güvenli ve keyifli sürüşler diler.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Hatay Havalimanı
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster