Emr Car Rental ile Tarihi Kemeraltı’nı Geziyoruz
Kemeraltı, İzmir’in tarihi bakımdan en önemli mekanlarından birisi. Tarihi Kemeraltı denildiği zaman akla ilk olarak asırları deviren çarşısı ve hanları gelir. Bu yazımızda sizlerle İzmir Kemeraltı’nı baştan aşağıya gezeceğiz.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı
Kemeraltı Çarşısı 400 seneyi aşan bir tarihe sahip. Her ne kadar bu eski ticaret merkezinin tarihi 1600’lü yıllarda dayandırılsa da aslında İzmir Kemeraltı bölgesi antik çağlardan bu yana Anadolu topraklarının en önemli ticaret merkezlerinden birisi olagelmiş. Günümüzde Kemeraltı Çarşısı adıyla bilinen ticaret bölgesi Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak toplamda 5 kilometrelik bir alan boyunca Konak Meydanı’na kadar devam eden ve üzerinde 15 binden fazla ticari işletmenin faaliyet gösterdiği devasa bir alışveriş merkezi. Tam anlamıyla devasa çünkü tarihi Kemeraltı Çarşısı tüm dünya üzerinde en büyük açık hava ticaret merkezi olma unvanına sahip. Anafartalar Caddesi Kemeraltı Çarşı’sının kalbi olarak bilinir. Bu caddeyi gezerken büyük bir kavis çizdiğinizi fark edebilirsiniz. Çünkü bu caddenin tarihi de Kemeraltı Çarşısı kadar eski. Anafartalar Caddesi aslında eski iç limanın etrafını saran bir ticaret bölgesi imiş. Bu yapısı sebebiyle cadde günümüzde de devasa bir kavis şeklindeki bir açık hava alışveriş merkezi olarak varlığını sürdürüyor. Peki bu tarihi çarşıda günümüzde neler satılıyor?
Kemeraltı Çarşı’sındaki binlerce dükkanda aklınıza gelebilecek hemen hemen hemen her şeyi bulabileceğinizi gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. (Tabi aradığınız şeyi nerede bulabileceğinizi bilmeniz gerek) Kemeraltı Çarşısı’nı sadece bir ticaret merkezi olarak adlandırmak ona çok büyük haksızlık olurdu doğrusu. Çünkü Kemeraltı Çarşısı aynı zamanda tarihi bakımdan çok önemli ve hala aktif olarak faaliyet gösteren hanlara, hamamlara, camilere ve dükkanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu tarihi dokusu sebebiyle sadece Kemeraltı Çarşısı’nda değil aynı zamanda adeta tarihte bir yolculuk yapıyormuşçasına bir hisse kapılacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.
Kemeraltı’nın Tarihi Hanları
Kemeraltı bölgesinde tarihten kalma birçok han, hamam ve cami gibi yapıların bulunduğundan bahsetmiştik. Kızlarağası hanı bu yapılar arasında en büyüğü ve en önemlisi olarak görülüyor. Kızlarağası Hanı mimari bakımdan tüm Osmanlı hanları arasında özgün bir yere sahiptir. Bu bakımdan türünün tek örneği olması onun neden bu kadar önemli bir yapı olduğunu da ortaya koyuyor.
Kızlarağası Hanı, 1598 senesinde Yakup Bey tarafından inşa ettirilmiş. Yapı, İzmir’in günümüzde bile en büyük camisi olma özelliğini korumaya devam eden Hisar Camisi’nin sadece birkaç metre uzağında bulunuyor. Han aslında zamanında deniz kenarına inşa ettirilmiş. Fakat denizin dolması nedeniyle günümüzde kıyı ile arasında yaklaşık 200 metrelik bir mesafe bulunuyor. Kızlarağası Hanı’nın batı cephesi Halim Ağa Çarşısı’nın tam karşısında yer alıyor.
Tarihi Kemeraltı Bölgesi’nde bulunan diğer hanlar şunlardır;
- Arap Hanı
- Abdurrahman Hanı
- Abacıoğlu Hanı
- Büyük Karaosmanoğlu Hanı
- Büyük Demir Hanı
- Cambaz Hanı
- Çarşılı Hanı
- Çakaloğlu Hanı
- Fazlıoğlu Hanı
- Küçük Karaosmanoğlu Hanı
- Musevit Hanı
- Manisalıoğlu Hanı
- Mirkelamlıoğlu Hanı
- Selvili Hanı
- Piyale Hanı
- Tütün Han
- Uzun Han
- Yeni Han
Kemeraltı’na Nasıl Gidilir?
Kemeraltı, gerek İzmir’in en önemli ticari merkezlerinden gerekse de önemli turistik mekanlardan birisi olması dolayısıyla ulaşım sağlaması son derece kolay bir bölgedir. Bu tarihi mekana toplu ulaşımı kullanarak gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü kalabalıktan dolayı aracınızı park edecek yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Toplu taşıma kullanacaksanız tek yapmanız gereken İzmir metrosuna binmek ve Çankaya ya da Konak istasyonlarından birisinde inmek olacak. Bununla birlikte İzmir’in kalbi olan Konak ilçesine giden tüm toplu taşıma araçları vasıtasıyla da tarihi Kemeraltı bölgesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Yine de Kemeraltı’nı özel bir araçla ziyaret etmek istiyorsanız Emr Car Rental olarak sizleri İzmir şubemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz. İyi seyahatler dileriz.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster