Ehliyet Nasıl Alınır? | Ehliyet Alma Süreci 2022
Ehliyet Alma Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal bir şekilde araç kullanabilmek isteyen herkesin mutlaka bir ehliyete sahip olması gerekmektedir. Sürücülere yasal olarak araç kullanabilme izni sağlayan bu ehliyetler, onların kullanmakta oldukları araçlar için yeterli sürücülük kabiliyetlerine sahip olduklarını gösteren resmi belgelerdir. Ehliyet uygulaması tüm dünyada yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulama çok uzun yıllardır yasal olarak araç kullanmak isteyen sürücülerin zorunlu bir şekilde tabi oldukları bir sistemdir. Ne var ki bu uygulama değişen ve gelişen çağımızın koşullarına göre kimi zaman değiştirilerek güncelleniyor. Bu durum da yeni ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının kafalarında birtakım soru işaretleri oluşturmaya yetiyor. Peki 2021 senesinde Türkiye Cumhuriyeti için ehliyet alma şartları nelerdir ve bu süreç nasıl işlemekte? Haydi şimdi bu soruların cevaplarını açıklayalım.
Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal olarak bir motosiklet kullanabilmeniz için gerekli ehliyete sahip olabilmenizin ilk koşulu 16 yaşını doldurmuş olmaktır. Bu yaş sınırı otomobil sürücü adayları için ise 18’dir. 18 yaş sınırı aynı zamanda diğer araç tipleri için de karşılanması gereken bir koşuldur. Ülkemizdeki yasalara göre her türlü motorlu araçların kullanılması için bir ehliyet gerekmektedir. Bu ehliyetler sürücülerin söz konusu araçları kullanabilecek yeteneğe ve yeterliliğe sahip olduklarını resmi olarak belgeler. Ülkemizde ehliyet belgesine sahip olmak isteyen sürücü adaylarının tabi olmaları gereken süreç aslında çok basittir. Haydi şimdi de biraz bu süreçten bahsedelim.
Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşliyor?
Eğer biraz önce bahsetmiş olduğumuz yaş kriterini karşılayabiliyorsanız bir ehliyet sahibi olmak için yapmanız gereken ilk şey bir kursa kayıt olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yasal olarak hizmet veren sürücü kursları genel olarak il nüfus müdürlüklerinde yer almaktadır. Ehliyet alma süreciniz bu kurslardan birisine kayıt olmanızla başlar. Daha sonra ise araç kullanma yeteneğinizi ve yeterliliğinizi artırmaya yönelik dersleri eksiksiz olarak almalısınız. Son olarak da bu derslerle ilgili yeterliliğinizi ispatlayacak yazılı ve uygulamalı sınavların tamamından başarılı bir şekilde geçmeniz gerekir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bu süreçleri başarıyla tamamlayan tüm sürücü adayları resmi olarak ehliyet almaya hak kazanmış olurlar. Fakat ehliyet alma süreci bu noktada sona ermemektedir. Bu aşamada da Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde sizlere yasal olarak araç kullanabilme izni sağlayan ehliyeti çıkartabilmeniz için bazı belgeleri toplayarak ilgili kurumlara her sene değişen meblağlarda bir ücret ödemesini gerçekleştirmeniz gerekecektir. Öyleyse ehliyet alma sürecini daha kolay anlaşılabilmesi adına maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir ehliyet alabilmek için nüfusunuzun bulunduğu il müdürlüklerine başvurarak bir ehliyet kursuna kayıt yaptırın.
- Ehliyet kursunda verilen tüm dersleri eksiksiz olarak tamamlayın.
- Kursta görmüş olduğunuz derslerin tamamı ile ilgili gerçekleştirilecek olan yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarıyla geçin.
- Son olarak direksiyon sınavından da başarıyla geçerek başarı sertifikanızı alın ve ehliyetinizi çıkartabilmek için gerekli süreçleri bir an evvel tamamlayın.
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde sizlere yasal olarak araç kullanabilme izni sağlayan ehliyetinizi alabilmek adına bağlı bulunduğunuz il müdürlüğüne ilgili belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim edin. Son olarak da ehliyetinizi çıkartacak kurumlara gerekli ücret ödemelerini gerçekleştirerek ehliyet belgenizin tarafınıza ulaştırılmasını bekleyin.
Ehliyetinizi alır almaz Emr Car Rental araçlarıyla ufak bir gezinti yapmanız için sizi şubelerimize bekliyoruz.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Hatay Havalimanı
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster