Debriyaj Arızalarını Anlamanın Yolları Nelerdir?
Debriyaj nedir?
Debriyaj, araçların güç aktarma ekipmanlarının bağlantısını motor desteği ile kesen bir otomobil ekipman ve araç bağlantı noktasıdır. Bu sayede de aracın sarsıntısız bir şekilde harekete geçmesini sağlar. Debriyaj vites geçişleri sırasında ekipmanlar arası iletişimi sağlamakla da görevlidir.
Otomobilinizin her ekipmanında olduğu gibi debriyajda da arızaların meydana gelmesi pek mümkündür. Peki önemli sonuçlar doğurabilecek bu arızaları fark edebilmek mümkün müdür? Araçlardaki debriyaj arızaları nasıl fark edilebilir. Haydi şimdi bu soruların cevaplarını verelim.
Debriyaj Aşınması
Debriyaj balatasının aşınmasına sebep olabilecek en büyük sorun debriyaj pedalı üzerine yoğun baskı uygulanmasıdır. Bu sebeple sürücülerin sürekli debriyaj pedalı üzerine basmaları neticesinde bir süre sonra debriyaj aşınması meydana gelecektir.
Debriyaj balatasının aşınmasında rol oynayan bir diğer önemli sebep de vites değiştirme esnasında sert, hızlı ve zamansız hareketler gerçekleştirmektir. Debriyaj balatalarının aşınmasına sebep olabilecek bir diğer durum da pedal bağlantılarında meydana gelen sorunlar olacaktır.
Debriyaj Kaçırması
Debriyaj kaçırması genellikle debriyaj balatasında meydana gelen sorunlardan ileri gelmektedir. Bu sorunlardan en sık rastlananı balatanın dezenformasyona uğramış olması veya yıpranmasıdır. Debriyaj balatasını değiştirmenizle birlikte debriyaj kaçırması arızasına da son verebilirsiniz.
Volan bölgesinden veya şanzımandan olası bir yağ sızıntısı da doğrudan debriyaj balatasını etkileyecek ve debriyaj balatasında bir süre sonra yağlanma meydana gelecektir. Bu da benzer şekilde debriyaj kaçırmasına sebebiyet verecektir. Aynı şekilde bu sorunun çözümü için de debriyaj balatasının yenilenmesi gerekmektedir.
Debriyaj Ayırmama
Debriyaj ayırmama sorununun çözümü için pedal boşluk bağlantısı ile ayarlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte baskı plakasında bulunan ayırma parmaklarına da olası yıpranma ve kırılmalara karşı bir göz atmanızda fayda var. Debriyaj ayırmama sorunlarının en büyük sebeplerinden birisi de kavrama diskinde meydana gelmiş olabilecek yıpranmalar ve gevşemelerdir.
Debriyaj Kayması
Debriyaj kayması kavrama pedal boşluğunun hiç olmamasından veya olması gerekenden çok daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten dolayı debriyaj kayması yaşıyorsanız pedal boşluğunu ayarlamanız sorununuzu çözecektir.
Debriyajın patinaj yapması da debriyaj kaymasının bir diğer önemli sebeplerindendir. Bu problem genellikle aracınızı çalıştırmanızla birlikte birinci viteste iken harekete geçirdiğiniz anda kendisini göstermektedir. Bu tür bir sorunda gaz pedalına yüklenilerek motorun ambele edilmesiyle bile araç bir türlü hızlanmamaktadır. Debriyaj kaymasını anlayabilmek için belli başlı yöntemleri de uygulayabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak aracınızın el frenini çekin. Daha sonra da aracınızı üçüncü vitese alın. Aracınız bu vaziyetteyken motoru çalıştırın. Daha sonra ise debriyaj pedalını yavaş yavaş bırakırken aynı anda da ayağınızı gaz pedalına basılı tutun. Normal bir debriyajda bu işlemleri gerçekleştirmeniz halinde aracın motoru anında stop edecektir. Bu durum gerçekleşmiyor ise aracınızda debriyaj kayması vardır.
Debriyajın Sarsıntı Yapması
Debriyajın sarsıntı yapmasının sebeplerinden birisi de debriyaj balatasının aşınmasıdır. Sürücüler bu tür bir arızayla genellikle kalkış esnasında veya vites değiştirirken karşılaşmaktadır. Bu tür bir sorunla karşılaşmanız halinde aracınızı servise götürmeniz gerekmektedir. Serviste gerçekleştirilecek işlemlerden sonra aracınızın aşınmış balataları yenilenecek ve debriyaj sarsıntısı sorununuz da sona erecektir. Debriyaj sarsıntısına debriyaj bilyasının aşınması veya ayarının bozulmuş olması da sebep olabilmektedir.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster