Aracınızın Motorundaki Sıvılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Her motorlu taşıt farklı bölümlerinde çalışmasına yardımcı olan sıvıları barındırmaktadır. Bu sıvılar sadece aracınızın daha etkin bir şekilde çalışması için değil, aynı zamanda motorunuz için de hayati bir öneme sahiptir. Bu önemli araç sıvıları çoğu araçta kaputun altındaki özel haznelerde bulunmaktadır. Haydi şimdi hem araç sağlığı hem de aracınızın performansı için büyük öneme sahip bu sıvıları daha yakından inceleyelim.
1- Motor Yağı
Motor yağının en önemli işlevi sürtünmeyi azaltarak motorun hareketlerini daha rahat bir şekilde yapmasını sağlamaktır. Bu sayede motordan tekerleklere iletilen güç de artırılır. Motor yağı motorda yer alan parçaların sürtünme yoluyla aşınmalarını veya paslanmalarını önleyerek motorun ömrünü uzatır.
Motor yağının azalması durumunda aracınızın ikaz lambası otomatik olarak yanmaya başlar. Ancak siz de motorunuzdaki yağ seviyesini kendi başınıza kontrol edebilirsiniz. Bunun için kaputunuzu kaldırır kaldırmaz göreceğiniz yağ çubuğunun yardımı ile haznede ne kadar motor yağı kaldığını anlayabilirsiniz. Motorunuzun ne kadar yağa ihtiyacı olduğunu öğrenmek için araç kullanım kılavuzunuzu incelemeyi unutmayın.
2- Şanzıman Yağı
Şanzıman yağının en önemli işlevi şanzımanın sorunsuz bir şekilde kaymasını sağlamaktır. Böylece aracınızın daha sorunsuz bir şekilde performans göstermesi sağlanır. Araçlardaki şanzıman yağı değişimi normal kullanımlarda ortalama olarak her iki senede bir gerçekleştirilmelidir. Ancak daha yoğun kullanılan araçlardaki şanzıman yağının seviyesi her 50 bin veya 60 bin kilometrede kontrol edilmeli ve gerek varsa şanzıman yağı takviyesi yapılmalıdır. Aksi halde aracınızın performansı olumsuz etkilenebilir.
3- Direksiyon Hidroliği
Hidrolik direksiyon sistemlerinin daha etkin bir şekilde çalışmasında en önemli role sahip olan sıvı direksiyon hidroliğidir. Bu sıvının en önemli işlevi ise motordan sağlanan hareket enerjisinin aracın ön tekerlerine sorunsuz bir şekilde aktarılmasını sağlamaktır. Direksiyon hidroliği aracın sürüş sırasında daha yumuşak manevralar gerçekleştirmesine ve sürüş sırasındaki sarsılmaların azalmasına yardımcı olur. Bu durum da doğal olarak yolcuların sürüş sırasındaki konforuna olumlu yönde etki eder. Direksiyon hidroliğinin değişimi muhakkak yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmelidir.
4- Fren Hidroliği
Aracınızın frenine basmanızla birlikte hidrolik basıncın fren sistemine sorunsuz bir şekilde iletilmesini sağlayan sıvı fren hidroliğidir. Fren hidroliği yağı ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şey bu yağın zehirli olduğudur. Dolayısıyla insan vücudundan ve herhangi bir kimyasal etkileşimden kaçınmak adına boyalı yüzeylerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Fren hidroliği yağı sıcak havalarda daha fazla azalır. Fren hidroliğinin ortalama ömrü 2 senedir.
5- Antifiriz
Antifirizin en önemli işlevi radyatör sıvısının 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda donmasını ve radyatörün paslanmasını önlemektir. Antifiriz sıvısının ortalama ömrü bir senedir. Antifiriz kullanacak sürücüler maksimum koruma ve verimi sağlayabilmek adına iklim koşullarına uygun doğru oranı belirlemelidir. Ülkemizin daha ılıman kesimlerinde radyatör suyuna karıştırılacak antifiriz sıvısının oranı %30’dur. Daha soğuk kesimlere gidildikçe bu oran %50’lere kadar çıkmaktadır.
- Kayseri Havalimanı (ASR)
- Antalya Havalimanı (AYT)
- İstanbul Havalimanı (IST)
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
- Van Ferit Melen Havalimanı (VAN)
- Gaziantep Havalimanı (GZT)
- Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)
- Trabzon Havalimanı (TZX)
- Samsun Çarşamba Havalimanı (SZF)
- Şanlıurfa GAP Havalimanı (SFX)
- Adana Şakirpaşa Havalimanı (ADA)
- İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)
- Erzurum Havalimanı (ERZ)
- Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB)
- Kahramanmaraş Havalimanı
- İstanbul Şişli
- Muğla Dalaman Havalimanı (DLM)
- Hatay Havalimanı
- Muğla Milas-Bodrum Havalimanı (BJV)
- Denizli Çardak Havalimanı (DNZ)
- Mardin Havalimanı
- Konya Havalimanı (KYA)
- Tüm Araç Kiralama Noktalarını Göster